Voor ons catering activiteiten serveren eens in de zoveel tijd ons zelfgemaakt bananenbrood. Het recept is van ons culinary specialist Britt. Ze heeft het recept in een oud boek van haar oma gevonden en zodanig aangepast dat het makkelijk gemaakt kan worden. 

Voor dit bananenbrood heb je behalve rijpe bananen ook wat gehakte chocola en of noten nodig. Wij gebruiken chocoladestukjes van Hagelswag of gebruik je lievelings chocolade en hak deze in kleine stukjes, en wij gebruiken noten uit de winkel. Ivm allergenen maken we vaker notenvrij banaanbrood.

We adviseren: gebruik wat jullie zelf lekker vinden. Walnoten of luxe macadamia-noten zijn een bijzondere keuze. Pecan en walnoten vonden onze klanten het lekkerst.

Voor ons brood heb jij een een cakeblik 25 of 30 cm nodig.

Ingredienten voor twee (2) banaanbroden

Dit recept voor twee broden ivm Horeca hoeveelheden. Halveer het aantal voor een brood.

  • 250 gr boter, gesmolten, wij gebruiken de Franse Isigny Ste Mére 
  • 400 gr suiker, wij gebruiken Cane-Suiker, minder zoet? Gebruik palm-blossom suiker
  • 4 eieren
  • 120 ml melk, kan ook amandelmelk zijn
  • 2 tl vanille-extract, of echte 1 echte vanille stokje
  • 6 rijpe bananen, minder zoet? Gebruik bakbanaanen
  • 500 gr bloem, extra gezond? Gebruik volkoren meel.
  • 2 tl baking soda
  • 2 snufjes zout
  • handvol gehakte chocola of noten of chocolade rozijnen.
  • 1 banaan als decoratie 

BEREIDING (15min plus 50min bakken)

  1. Verwarm de oven voor op 160˚C voor een heteluchtoven. Ivm milieu gebruiken we geen bakpapier.
  2. Meng als eerste de suiker met de Franse boter en klop dit met de mixer goed luchtig. Voeg de eieren een voor een toe en meng dit even.
  3. Roer nu de melk en vanille extract of de binnenkant van de vanillestokjes erdoor (de rest kan je in de suiker doen voor om vanillesuiker te maken). Doe de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om met de hand.
  4. Prak de bananen met een vork. Voeg dat banaanpuree nu toe aan je beslag en roer dit weer om tot het goed verdeeld is. Als laatste voeg je de chocola en de noten toe.
  5. Vet de bakblikken in met boter.
  6. Verdeel de beslag gelijkmatig in de cakeblikken. Als decoratie halveer de banaan en leg deze op de beslag.
  7. Stort het beslag in de vorm en bak dit in de voorverwarmde oven ongeveer 55 minuten. Wij gebruiken een houten prikker om te checken of het brood goed is.
  8. Laat het brood 10 minuten afkoelen en haal dan het brood uit de vorm.
  9. Je kan het bananenbrood voor enkele weken  in de vriezer bewaren, anders behandel het brood net als cake (ca 4-5 dagen houdbaar).

Tips van Britt

  • minder zoet? gebruik bakbanaan
  • extra lekker? gebruik biologische banaan
  • voor kinderen? gebruik smarties als garnering.

more insights